Edin Memic Kjellvertz

Under senaste åren har Dusty Deco vuxit fram till en utav Sveriges mest intressanta butiker. Det som startade som en hobby har idag vuxit till en verksamhet som, dels köper och säljer möbler, men som också har inredningsuppdrag och jobbar med olika stylingprojekt. Dusty Deco började med att sälja vintage- och industrimöbler från USA men säljer idag möbler och konst från hela världen.

Den här konversationen är med grundaren Edin Memic Kjellvertz.

EdinMemicKjellvertz

Foto: Ida Borg
Carbon Copies
22 november 2015

Berätta hur intresset för möbler och inredning började för dig. Vad var det som fick dig intresserad och hur började idén med Dusty Deco?

Edin Memic Kjellvertz
27 november 2015

Wow älskar att du öppnar med att Dusty är en av Sveriges mest ”intressanta butiker”. Det gör mig så otroligt glad och stolt.
Vet inte riktigt var jag ska börja. Jag har alltid gillat fina saker och möbler men aldrig riktigt vetat var det ska ta mig. När jag var 18 jobbade jag på ett företag som arbetade med begagnade kontorsmöbler, jag var med köpte, sålde och  inredde kontor och började snabbt snappa upp de lite mer coola sakerna, oftast schyssta danska saker som trillade in på vårt enorma lager.   Under IT krashen var jag junior i sammanhanget men fick vara med och köpa upp vissa kontor och minns hur magiskt det var att typ stå på ett kontor och köpa design stolar cash..

Slutade med kontorsmöbler och började jobba på restauranger och nattklubbar på stureplan som sen ledde mig in på mode där jag var på Acne under ett par år. Jag måste nog säga att det var på Acne som intresset mer eller mindre kom tillbaka, jag har haft privilegiet att jobba med världens bästa människor som inte bara inspirerat utan även motiverat mig i många saker jag står för idag. Under många av mina resor på Acne började jag kolla på fina saker och började sakta köpa på mig objekt hem till min och min frus lägenhet och hemmet blev snabbt överbelamrat. Vi började sälja av saker på blocket och fattade ganska direkt att det fanns en marknad för vintage prylar.

Det tog ett tag innan vi gjorde något åt det hela men en resa till Barcelona och ett besök hos nära vänner i Gracia kickstartade det hela. Vi lånade gårdshuset och satt på terassen, drack vin och planerade för framtiden. Planerna om en butik kom upp och vi beslutade oss för att sätta igång.
Första butiken blev i ett litet garage på Gärdet och första inköpet gjorde vi på Västkusten i USA. Fokus i början var Amerikansk Industri, rostiga skyltar och andra udda jänkeprylar. Resan har sedan fortsatt och mycket har ändrats..

Fokus har hela tiden varit att bara köpa saker vi verkligen älskar och det kommer jag aldrig släppa, det är det som sätter hela tonen i vårt DNA. Smak och inspiration ändras hela tiden och håller vi fast med att bara ta in saker vi verkligen vill ha kommer butiken alltid vara spännande och intressant.

Det fina med allt det här är ju att jag aldrig vet vart nästa inköp är eller vad jag ska hitta..

Carbon Copies
27 november 2015

Det är den uppfattningen jag fått också, att det är saker ni själva skulle vilja ha hemma man hittar hos er.
Jag hade ingen koll på att du jobbat med mode. Vad är likheterna/skillnaderna mellan mode och inredning som du ser det? Jag förstår att många kan tycka en gammal rock kan vara snygg oavsett mode, men jag tänker ändå att det finns möbler som är mer tidlösa?

Edin Memic Kjellvertz
11 januari 2016

Svårt att svara på… jag tycker det är två helt olika saker. Det är ett helt annat tempo i modevärlden, det händer någonting nytt varje säsong, ny trender kommer upp osv samt att det är ju betydligt kortare ledtider. Med möbler och inredning känns det som det tar mycket längre tid, klart kommer det nyheter varje säsong men inte alls i samma takt. Mode och inredning går ju såklart hand i hand då många modeskapare är väldigt intresserade av inredning och design och många hämtat inspiration från de stora mästarna inom design och arkitektur.
Håller med dig att det finns möbler som är mer tidlösa men det finns ju så himla många tidlösa modeklassiker som påverkat oss mer, ta bara jeans eller en vit skjorta t. ex.

Carbon Copies
12 januari 2016

Jag förstår vad du menar. Du sa tidigare att ni vill ta in det som är spännande och intressant men hur har din personliga, och Dusty Decos, stil förändrats över tid? Vad inspireras och påverkas du av?

Edin Memic Kjellvertz
11 januari 2016

Den förändras hela tiden. Eftersom jag är på ständig jakt innebär det att jag träffar nya människor hela tiden, både kunder men också andra handlare. Dessa möten påverkar såklart mig då det oftast är en utmaning med att antingen hjälpa någon göra fint hemma eller att jag träffar en otroligt intressant person som lär mig något. Känns som jag lär mig något nytt varje dag och det i sig själv är väldigt inspirerande. Själva resan och alla möten inspirerar mig också väldigt mycket. Sen får jag också väldigt mycket inspiration av att bo på hotell, nya restauranger, butiker, tidningar och musik.

Det händer så mycket saker hela tiden och det ändras ganska fort, har inte en aning om hur butiken kommer se ut om 6 månader… Sen har jag alltid en rödtråd jag försöker följa så det är ju inte att jag total tappar det varannan månad.

Carbon Copies
12 januari 2016

Att din stil och det du gör uppskattas finns det tydliga kvitton på. Men med all den inspiration, intryck och uppdrag, har du då någon gång tvivlat på dig själv och känt ”är det här verkligen jag”?

Edin Memic Kjellvertz
11 januari 2016

Ja, shit varje gång jag gör något… Är sjukt ängslig och velig till en början. Jag går all in och ger mitt allt till varje grej jag gör så det blir rätt personligt. Tvivlar oftast på det till jag får den bekräftelsen som säger att det är bra. Men det är tvärtom när jag t. ex. får för mig att möblera om hela butiken, då känner jag ganska snabbt att jag är på rätt spår.

Det är otroligt svårt med inredning, man måste verkligen känna in personen eller personerna du hjälper och vad de gillar och har för behov. Krävs lite förarbete för att få det bra.
Det är nog bra med lite osäkerhet, det är så man utvecklas och vågar sig på nya saker.

Carbon Copies
12 januari 2016

Hur gick det till när du började hjälpa andra med inredning? Som jag uppfattat det har du uppdrag hos både privatpersoner, mäklare och magasin?

Edin Memic Kjellvertz
11 januari 2016

Det har skett ganska naturligt. Vi har haft butiken i lite mer än fem år och tror det tar ett tag innan man blir accepterad som just inredare. Det är tack vara mötena med nya människor det blivit mer uppdrag, det har skett lite via ryktesvägen samt dialoger i butik där folk vill ha hjälp att ”knyta ihop säcken”.

Våra kunder har väldigt god smak och mycket fina möbler men ibland kanske inte tid eller kunskap att sätta sista touch med belysning eller konst och det är där jag kommer in. Det är så jäkla kul att just hitta konst och finjustera ett hem.

Vi har gjort några stylings inför försäljning, det coola med det är att det oftast är en helt tom lägenhet som ska inredas vilket gör att man verkligen kan skoja till det men fortfarande försöka hitta ett intressant tänk som skapar en nyfikenhet, drömmen är att nån ska gilla inredningen vid lägenhetsköpet och köpa rubbet. Kommer nog inte hända men det skulle vara kul. Blir mindre sånt framöver och mer fokus på permanenta inredningar.

Vi lånar ut mycket till magasin men har bara gjort en setting för Nya Rum som en fotograf som heter Ola Bergengren plåtade, tycker det blev svinbra men kanske inte riktigt för oss då vi inte blivit inbjudna igen:)

Vi har jobbat med några Svenska textil företag där vi hjälpt till att styla kataloger, Linum t.e.x har fått ett otroligt uppsving med ny CD som designar nya kollektioner med ett mer fashion-tänk. Har varit med på 2 kataloger på locations i Barcelona och Mallorca. Det är magiskt att få vara delaktig i en sån process, från moodboard och inspiration till att få skapa den världen som sedan skall bli en tryckt katalog som ska inspirera andra samt sälja produkter…

Carbon Copies
13 januari 2016

Låter väldigt kul! Har du något drömuppdrag?

Edin Memic Kjellvertz
13 januari 2016

Jag har världen bästa jobb..

Den absoluta drömmen är att göra ett hotell, helst ett eget. Sen är det magiskt att få ett uppdrag där kunden har en helt tom lägenhet och vill ha hjälp med rubbet, färgsättning, kök, badrum mm. Det är så himla kul att få sätta allt.

Carbon Copies
13 januari 2016

Dusty Hotel, jag hade varit första gästen. Du har aldrig funderat på att börja designa och ta fram egna möbler?

Edin Memic Kjellvertz
13 januari 2016

Inbjudan kommer!
De tankarna finns såklart. Vi har tusen tankar och idéer, svårt att planera alla grejer man drömmer om men en dag så kommer det.

Carbon Copies
13 januari 2016

Vilka misstag tycker du man ofta gör när man ska inreda hemma? Hur tycker du man ska tänka när man börjar? Många utgår nog från en soffa och en TV…

Edin Memic Kjellvertz
22 januari 2016

tyvärr tror många utgår från just TV och soffa som du säger vilket är hemskt, TVn är den absolut fulaste möbeln som finns… Har man ett tomt hem tycker jag man ska börja kika på färger, vilka toner som får en att må bra och känna en viss harmoni. När det är satt känn in rummet/ rummen hur skulle det vara att faktiskt ha en soffa t.e.x mitt i rummet försök att tänka på att inte möblera efter väggarna. Tänk på textiler som mattor och gardiner och sen  addera de mest väsentliga möblerna först och låt det andra växa fram. Hemmet ska vara levande och ändras under åren så gå på få men bra saker lägg lite extra p en grym lampa, köp kul konst istället för att spara pengar på banken. Allt handlar om hjärta och återigen så tror jag på tesen jag nämnt tidigare att om man bara köper saker man gillar så blir det bra.. Man ska inte kämpa för mycket med att kika på vad andra gör eller vad som är inne just nu.

Carbon Copies
26 januari 2016

Förutom TVn, finns det något annat i inredningsväg du absolut inte förstår dig på eller klarar av? Och samtidigt, din absoluta favoritmöbel eller inredningsdetalj ni har hemma och varför?

Edin Memic Kjellvertz
5 mars 2016

haha jag kommer nog låta den frågan vara obesvarad, vill ju inte få ovänner.. Eller min absolut värsta är vitmålade möbler med text på… sen får man använda fantasin..
Nu känner jag mig så sjukt tråkig men det är så jäkla svårt att nämna en favorit möbel, vi har knappt kommit i ordning hemma, har fått upp en lampa jag älskar och kommer aldrig sälja. Sen har jag två tavlor jag också är mycket nöjd med. En målning av Emma Bernhard som jag köpt via Belenius Nordenhake samt ett fotografi av Patrik Andersson på Kate Moss eller nu när jag skriver om det så älskar jag alla tavlor vi har hemma just nu:)
Jag tror att saker på vägg ger mig ett lugn och ett litet break från det jag gör hela dagarna. Möbler älskar jag och jag spenderar typ varje vaken minut med att hitta dem så därför känns det ganska oviktigt för mig hemma och tavlorna ger mig en helt annan tillfredsställelse.

Carbon Copies
9 mars 2016

De tillfällena du inte letar efter nästa möbel eller konstverk, vad gillar du att göra då?

Edin Memic Kjellvertz
9 mars 2016

Umgås med min familj. Jag och min fru ha en dotter som är 2,5 och nu i maj får vi en en liten son. Så framöver kommer fokus vara på att umgås med min familj och spendera tid på vårt landställe.

Carbon Copies
10 mars 2016

Vad roligt, grattis!
När är känns det som bäst. När du hittar det perfekta klippet på någon utav dina resor eller när du säljer samma produkt och du känner att du hade rätt?
Har den känslan förändrats med tiden och framgången? Du blir aldrig ”mätt” på att leta och söka?

Edin Memic Kjellvertz
15 mars 2016

Tack!
Skulle jag välja skulle jag aldrig sälja sakerna, älskar att köpa, det är det roligaste. Självklart är det superkul när något nytt kommer till butiken och det säljs samma dag, det ger en härlig kick. Kommer aldrig bli mätt på själva jakten..

Carbon Copies
5 april 2016

Kan du berätta om något tillfälle, kanske frånnågon av dina ”buying trips”, som har varit extra speciellt? På sociala medier ser man flera överfyllda lagerlokaler och andra platser som många bara hade kunnat drömma om att få hitta.

Som jag uppfattar det är det fortfarande på dessa resor du hittar det mesta, men kommer det mer och mer möbler ”till dig” nu för tiden?

Edin Memic Kjellvertz
6 maj 2016

Alla resor är den andra olik.. När man tänker på det har man träffat på ett par intressanta personer, den ena knasigare än den andra..

Minns när vi precis fått vår dotter Lola så åkte vi till Malis för att hänga och koppla av. Något både min fru och jag har svårt att göra så det slutade med att vi sprang in i ett par tokiga bröder som hade en antikbutik och ett lager, vi började i deras butik och de ville prompt bjuda på öl och vin, jag tog en öl för att vara artig och Lina höll sig till läsk. Vi började köpa grejer och jag fick fler öl och brorsorna började bli ganska i gasen..

Efter en stund så tycker ena brorsan att Lina är löjlig som inte vill ta ett litet glas, han säger att alla mammor som ammar i Spanien tar ett glas eller två.. Till slut ger han upp och langar fram en joint och säger att den här blir bättre för oss att dela på, inte lika farligt.. Vi bangade jointen men köpte massa fina saker och köper fortfarande av dem.

Det är lite halva grejen med resorna, alla dessa möten och all inspiration. Vår första inköpsresa t.e.x gjorde vi i USA, åkte från San Diego till San Francisco, stannade en natt i Big Sur och åt på en magisk restaurang i nån form av trollskog med små bäckar sen åt andra hållet stilla havet, helt sinnessjukt vackert. Det är 6 år sedan men får fortfarande så sjukt mycket inspiration från den resan.

Det börjar komma mer och mer men alla har sån koll på vad grejer ska kosta, de kollar nätet och auktioner så det är ju i princip omöjligt att göra en ok deal..

Intervjun fortsätter – skriv upp dig för att ta del av kommande svar, direkt i din inkorg.