Axel Petersén

axel_sv_mg_1073 2

Sysselsättning: Regissör, manusförfattare, konstnär
Född
: Stockholm, 31 oktober 1979
Tidigare:
 Avalon, 2011
Aktuellt: Under Pyramiden, biopremiär februari 2016

 

Carbon Copies
22 November 2015

När i filmsammanhang utropade du senast, om dig själv eller någon annan, ”genialiskt”?

Axel Petersén
22 November 2015

Det var i förra veckan och nog till både Måns Månsson (vän/kollega) och mig själv. Kan inte minnas vem som sa vad men helt plötsligt hade vi namngivit en karaktär som fram tills dess gått under namnet Flipparn’. Flipparn’, en man som ”flippar” fastigheter. Numera heter han Carl Serum. Carl Serum kändes genialiskt just då. I övrigt är det inte så ofta. Väldigt sällan till och med.

Carbon Copies
22 November 2015

En allusion, gissar jag, till Carl Serung (för de (o)lyckligt oinvigda även känd som ”Porrkungen”) Vågar man fråga vad ditt nästa projekt kommer att bli? Hur ser karaktärsnamngivningsprocessen vanligtvis ut för dig? Namnkatalog, nära och bekantas, tvåstaviga bläcksparare?

Axel Petersén
22 November 2015

Ja, både och. Serum som i motgift. Frälsaren i bostadsbubblan. Serung. Serugn. Blytung.

Det nästa som kommer ut är Under Pyramiden:

Där finns för övrigt ett annat bra namn.  Bo Lauritz. Reine Brynolfsson som Bo Lauritz. Kingligt. Det jag jobbar på med Måns Månsson och Carl Serum heter THE REAL ESTATE. Vågar inte säga så mkt i dagsläget men det kommer bli en hit.

Har inte metod för namngivningen. Det bara löser sig. Det är ju sällan någon som vet vad karaktärerna heter. Eller bryr sig? Det är också en sån grej som aldrig kan bli dålig. Något som man aldrig kan ångra. Döpt är döpt och ingen kan komma säga att det inte passar…funkar eller håller.

Carbon Copies
22 November 2012

Du har verkligen en poäng där. Men det kan ju alltid vara kul att döpa granntanten som en homage till mormor. Går man all in kan man ju likt Tarantino skapa ett helt universum av släktträd — Mr Blonde i Reservoir Dogs och Vincent Vega i Pulp Fiction är ju till exempel bröder — kanske är Herr Serum en avlägsen kusin till Janne (Johannes Brosts karaktär i Avalon)?

Under Pyramiden, som jag själv ser väldigt mycket fram emot, känns som ett pojkdrömsprojekt. Är äventyrsgenren något du velat ta dig an länge, eller är detta främst en riktning som dikterats av teman och frågeställningar du intresseras av?

Kommer THE REAL ESTATE att bli på engelska?

Axel Petersén
23 November 2015

Serum och Janneman träffades på AA. De känner varandra ytligt. Släktträdet finns och växer stadigt. Men inte på papper. Sparar det till ett retrospektiv på ålderns höst.

Under Pyramiden började nog som ett pojkdrömsprojekt. Som det mesta. Äventyr är det bästa som finns. Jakten. Mystiken. Vardagen som plötsligt blir magisk. I verkligheten men också på bio.

THE REAL ESTATE är på svenska. Det är en väldigt svensk film. Frågan är om den får någon svensk titel? Vi har inte kommit så långt. Isf borde det vara något redan inarbetat, typ En värsting till Fastighetsägare.

Carbon Copies
23 November 2015

Jag förstår, så de håller sig på en strikt hejar-med-flackande-blick-i-Ica-kön-basis?

Ett retrospektiv låter ju intressant, kanske i samband med Robert Rodriquez och John Malkovichs nya film, som kommer ha premiär först 2115? Lever du hälsosamt nog för att närvara?

På tal om pojkdrömmar, när bestämde du dig för att det var film du vill ägna dig åt?

Ni är i tidigt manusstadie alltså?
Det funkar ju, eller Det våras för Serum?

Axel Petersén
25 November 2015

BrandyUngefär så. Bra Remy Martin kampanj. Inte sett. Dessvärre kommer jag nog inte få smaka. Dricker ganska mkt Brandy just nu.

Det där med film var något jag tänkte på länge innan jag gjorde det. Vet inte hur länge men tillräcklig länge för att tröttna på att tänka på det. Sommaren 2002 bestämde jag mig. I februari 2003 var första filmen klar. Brompton heter den.

Det våras för Serum får bli en annan film. Serum har bara en biroll. Stjärnan i THE REAL ESTATE är min faster Léonore Ekstrand aka Nojet.

 

 

 

Carbon Copies
25 November 2015

Den känns inte igen från bolagssortimentet. Rekvisita?

Innan du bestämde dig, var det något som tog emot? Fanns det planer på att göra något annat? Kändes det alltid naturligt att det skulle bli något konstnärligt för dig? Din faster ska medverka i din nästa film. Har du det i släkten?

Din långfilmsdebut Avalon från 2011 vann både guldbaggar och var första svenska film att ta hem pris på Toronto Filmfestival. Det är inte lätt att få en film finansierad i Sverige – eller överhuvudtaget; märkte du stor skillnad när det var dags för Under Pyramiden? Finns redan produktionsbolag inblandat i THE REAL ESTATE?

Axel Petersén
27 November 2015

Depuis 1936 är basutbud där jag befinner mig. Man kan nog säga att det är en typ av rekvisita eller attribut.

Var det ngt som tog emot?
Just då upplevde jag nog det mesta som motigt. Jag var övertygad om att jag skulle bli konstnär fram tills jag var 17-18. Det var aldrig något jag ifrågasatte. Minns inte vad det var som utlöste det men plötsligt upplevde jag mig själv som sinnessjukt naiv. Började tvivla och gjorde det i 4-5 år.

Jag kommer inte från en sk. ”konstnärlig” familj. Min faster har varit med i tre av mina filmer men bara i mindre roller, nu blir det huvudroll. Tiden är inne.

Ang. finansiering.
Det var enklare att finansiera Avalon än Under the Pyramid. Det gick snabbare och var mycket mindre bökigt. Kan dessvärre inte uttala mig om finansiering och produktionsform för THE REAL ESTATE. Det är för tidigt.

Carbon Copies
29 November 2015

Tänkte att det kanske var en avdammad prop från Pyramiden-inspelningen. Var är det du befinner dig nu?

På vilket sätt kände du dig naiv, och vad hände under dessa 4-5 åren som fick dig att komma ur det (om du ens gjorde det)?

Under Pyramiden verkar ju ha krävt en avsevärt mycket större budget. Vad jag förstår var planen initialt att spela in redan 2012. Har du möjlighet att berätta om vad som orsakade fördröjningen? Var det ett läge av sk “development hell”? Fick manus förbli orört genom processen?

Axel Petersén
1 December 2015

Jag är i Kairo.

Känslan av naivitet kom nog ur ett nytt perspektiv. Det utvecklades till en typ av ganska banal postgymnasial förvirring. Vad hände? Jag var patetisk…och det är ju inget kul. Förhoppningsvis har jag kommit ur det.

Minns faktiskt inte vad ursprungsplanen med Under Pyramiden var och dessvärre kan jag inte gå in på för mkt detaljer kring varken budget, manusutveckling eller ngt sk ”development hell”. Sorry.

Carbon Copies
1 December 2015

Hade du några förebilder under dessa yngre år? Finns det någon som speciellt inspirerar dig just nu?

Axel Petersén
3 December 2015

Under mina tonår hängde det en Snoop Dogg poster ovanför min säng. Han var nog någon typ av förebild. Han är kanske fortfarande det? Wow. Vilket uttryck. Jag blir fortfarande golvad. Han är en levande legend.

Idag finns mycket som inspirerar. Jag konsumerar ganska mycket. Mest musik, film och konst. Via min partner konsumerar jag numera även ganska mkt comedy och talkshows. Såg Henrik Möllers Spritfesten för ett eller ett par år sen. Minns inte exakt. Vilket uttryck. Då blev jag också golvad.

Carbon Copies
3 December 2015

Många av Henrik Möllers verk är som upplagda för ett polariserat mottagande. Från ”perverst skräp” till “konst”, och “kul” däremellan. Vad är konst för dig?

Finns det någon filmskapare du särskilt respekterar för tillfället?

Axel Petersén
7 December 2015

Ohhh. Stort. Det är ganska mycket som faller under mitt konstbegrepp. Frågan är vad som inte är konst?

Måns Månsson respekterar jag. Han är stark. Han är konsekvent. Han är vattendroppen som går igenom berget.

Carbon Copies
8 December 2015

Håller med om att det är en svår fråga, som vi kanske återkommer till.

Unikt för Under Pyramiden är att all konst ska, vad jag förstått, ha skapats specifikt för filmen. Hur såg den processen ut, och vad vill du att konsten ska ha för inverkan på dess åskådare (biopublik såväl som karaktärerna)?

Axel Petersén
9 December 2015

Vanligtvis är konst på film något som hänger på väggen, scenografi, rekvisita. Tanken var att göra konst för film som jag upplever den i verkligheten…som en fråga eller ett svar eller något mitt emellan. Vet inte om det lyckades. Tror dessvärre att den reducerades till just scenografi eller rekvisita…

Konsten i filmen är konst som jag gillar men kanske inte konst som jag hade gjort själv. En karaktär i filmen, ”konstnären” fick ta på sig den äran. Hon är väldigt marginaliserad.

Ursprungligen var verken tänkta som nycklar in i ett större mysterium, som associativa ledtrådar i en förvirrad skattjakt. Ett verk är en installation, ett sandhav med en kvicksandsgrop mitt i. Den bara går och går. Sand faller under och under. Det gjordes även ett gäng screentrycks collage av gamla Description de l’Égypt etsningar. Dom är ganska formella och ser faktiskt ut som konst. Bäst av allt är nog ”Droned Overtone”, ett diorama/3D video föreställande ett himlavalv fullt av halvt om halvt nedskjutna drönare.

Carbon Copies
10 December 2015

Jag kan ibland tänka, när det gäller konst men framförallt fiktiva företagsidéer i film, att om de nu är så geniala som de försöker intala publiken att de är, varför startar de inte själva detta företag efter inspelningen är klar. Vad jag förstår ville ni att vad som skapades även skulle kunna stå på egna ben. Vad hände med konsten efter filminspelningen?

Du är även konstnär. Förutom film, har du något annat konstprojekt på gång?

Axel Petersén
11 December 2015

Tanken är att de ska stå på egna ben. Inget har visats utanför filmen…men förhoppningsvis kommer den dagen. Hur, var, när har jag ingen aning om.

Just nu förbereder jag en utställning, Orientalisk Intermezzo, för Belenius/Nordenhake. Den öppnar i februari och består av en samling stillbilder. Det ser ut ungefär som en förundersökning…eller en typ av brottsplatsundersökning. En deckare, eller orientalisk noir. Är mitt i det paranoida narrativet just nu men det känns som det kan bli bra.

Carbon Copies
12 December 2015

Kräver du både konst och film (som förvisso också det är konst) för ditt kreativa outlet? Finns det saker du inte kan få uttryckt i det ena mediet och vice versa? Titulerar du dig själv främst filmskapare eller konstnär?

Axel Petersén
13 December 2015

Hur jag presenterar eller titulerar mig själv har lite med dagsformen att göra. Oftast blir det ett kort: I’m an artist. Ibland blir det ett försiktigt: I make movies. Just nu tar jag stillbilder. Härom dagen frågade ngn om jag var en ”professional photographer”. Då sa jag nej, absolut inte. Fördelen med att vara konstnär är ju att det är flytande. Tror jag föredrar det. Allt och inget.

Carbon Copies
13 December 2015

När det gäller film skriver du både manus och regisserar. Var det alltid självklart att du skulle agera auteur, eller gav du dig in i film med mer fokus på endera?

Axel Petersén
22 December 2015

Jag visste nog inte vad en auteur vad för ngt. Jag ville bara göra film med eller utan manus.

Carbon Copies
22 December 2015

Så nu skriver du tillsammans med Måns Månsson (själv regissör och även hyllad fotograf för Avalon) som du nämnt tidigare. Hur funkar det att skriva med någon annan?

Axel Petersén
27 December 2015

Jag vet inte hur det funkar, vi har precis börjat, men i och med att filmen är en typ av självgående dokumentär så jag tror mycket sköter sig självt. Med andra ord inte så mycket skrivande.

Carbon Copies
27 December 2015

Jag förstår, spännande!
Vad kan du annars berätta om din skrivprocess, när det gäller faktiska manus?

Axel Petersén
6 Januari 2016

Det varierar. Med den senaste, Under Pyramiden, utgick jag från tre dokument. Ett dramatik, ett estetik och ett tematik dokument. Det funkade då.

Med Avalon kretsade det mer kring karaktär och språk.

Carbon Copies
7 Januari 2016

Vad tror du är den bästa vägen för någon som vill lära sig skriva filmmanus? Filmskola, se mycket film, läsa bloggar såsom Scriptshadow etc?

Axel Petesén
7 Januari 2016

Till att börja med skulle jag rekommendera att läsa filmmanus. Därefter skulle jag skulle rekommendera att skriva filmmanus; korta, långa, dialoglösa och dialogdrivna filmmanus.

Slutligen skulle rekommendera att dela med sig, låta någon annan läsa dem…för att få igång ngn typ av dialog.

Jag skriver i ett gratisprogram som jag laddade ner för tio år sen. Celtex. Very very basic. Det funkar utmärkt.

Carbon Copies
7 Januari 2016

Hur många långfilmsmanus skrev du före Avalon?

Axel Petersén
7 Januari 2016

Inga.

Carbon Copies
9 Januari 2016

Du har i tidigare intervjuer beskrivit dig själv som någon som gör och säger vad han tänker och tycker. Hur betydande är en sådan mentalitet för att kunna styra ett helt filmset? Jag vet en del aspirerande regissörer som drog en lättnadens suck när den vanligtvis macho Michael Bay ofrivilligt blottade sin osäkerhet framför full publik — “han är inte övermänsklig!” Vad anser du annars vara den viktigaste egenskapen som regissör?

Axel Petersén
10 Januari 2016

Har jag sagt det? Det låter onekligen ganska macho. Jag var säkert macho när jag sa det. Osäker på hur det ligger till egentligen men om man vill ha ngt snabbt och utan tjafs tror jag att det kan vara bra att vara tydlig, tala ur skägget och ev. peka med hela handen. Som tur är spelar jag inte in så ofta. Till vardags är jag inte så domderande, mer divig.

Bra klipp med M Bay. Bra hår. Han är lite lik Johan Jonason.

Viktigaste egenskapen? Multitasking?

Carbon Copies
10 Januari 2016

Ikväll är det Golden Globes. Hur viktigt är det för dig om dina filmer vinner priser, och har du några favoriter bland fjolårets filmer?

Axel Petersén
11 Januari 2016

Viktigt är det inte och jag hoppas att det aldrig blir det.

Försöker minnas vad jag såg förra året. Phoenix var bra det minns jag. Star Wars the force awakens var också bra.

Carbon Copies
11 Januari 2016

Vad vore för dig höjden av framgång som filmskapare?

Axel Petersén
12 Januari 2016

En megahit som gör mig ekonomiskt oberoende för all evig framtid.

Carbon Copies
12 Januari 2016

Avslutningsvis, snart är det dags för premiären av Under Pyramiden. Vad ser du mest – och minst – fram emot i samband med den?

Axel Petersén
14 Januari 2016

Mest – att filmens resa är över. Premiären blir en efterlängtad ändhållplats.

Minst – inför premiären tillåter jag mig själv inga negativa tankar eller föreställningar. Happy go lucky.

 

***